dijous, 8 de novembre de 2007

Manifest de la Campanya Catalana de Solidaritat amb el Poble Kurd

Durant anys el poble kurd, la nació sense estat més gran del món, ha estat silenciat per la comunitat internacional. Els seus repetits intents d'aconseguir diferents graus de reconeixement dels drets civils, culturals, socials i col·lectius que, com a poble, li pertanyen, han estat reprimits pels estats que ocupen el seu territori (Turquia, Síria, Iraqi Iran). Els estats que l'ocupen i les potències que lluiten per la dominació de la regió han utilitzat sempre la població kurda segons els ha interessat.

Davant la decisió presa pel Parlament de la República de Turquia, país membre de l'OTAN, aliat d'Estats Units i en negociacions d'accés a la Unió Europea, de llençar una operació militar al Kurdistan del Sud (Nord de l'Iraq), amb l'objectiu de perseguir la resistència kurda del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), les entitats catalanes sotasignants:

-Manifestem el nostre rebuig a l'operació militar anunciada contra la resistència kurda que vol fer l'exèrcit turc, que només contribuirà a agreujar la situació de repressió, pobresa i exclusió que pateix el poble kurd i que té com a objectiu minar, coartar i arrabassar l'escassa autonomia política d'aquest poble.

- Denunciem la perpetuació de la situació de setge i repressió que el poble kurd ha patit les darreres dècades i continua patint fins a dia d'avui, i que ha comportat tota mena de violacions dels drets humans individuals i col·lectius. Especialment a les províncies kurdes sota administració de Turquia, on la persecució, empresonament i execució dels activistes kurds, així com la tortura, la crema i evacuació de poblats i l'estat d'excepció militar contra el poble kurd han estat la única resposta de l'Estat a les demandes de pau i llibertat de la població kurda.

-Entenem que la manera de resoldre el conflicte que pateix el poble kurd passa per una solució política i democràtica que respecti el dret d'aquest poble a autodeterminar-se. L'Estat turc ha de respectar els drets nacionals, culturals i lingüístics dels kurds, que actualment continuen vulnerats.

-Demanem el reconeixement oficial dels actors socials, organitzacions i grups polítics kurds com a interlocutors legítims, en el marc dels estats de la regió i en el marc internacional, de les aspiracions del poble kurd.

-Critiquem el paper que ha tingut la Unió Europea en aquest conflicte, ja que manté unes relacions preferencials amb Turquia que no posen en qüestió la negació de drets que pateix la població kurda, i demanem que prengui una posició clara i forta a favor d'una solució política del conflicte i contra les vies militars i genocides del govern turc..

- I finalment, cridem a la societat civil catalana i d'arreu a mobilitzar-se, i demostrar la nostra solidaritat, en defensa dels drets humans, individuals i col·lectius, del poble kurd i a favor d'una solució dialogada al conflicte, en contra de la guerra i de la repressió que promou Turquia.

Campanya Catalana de Solidaritat amb el Poble Kurd
Plataforma Aturem la Guerra